Residence Pörtschach

From the outline of the building all the way to the design details, this summer residency was developed with complete dedication to fully engage with the site's outstanding location, directly at the waterline of lake Worthersee. The glance at the panoramic view starts already at the entrance and unfolds through full length sliding floor-to-ceiling windows. The front- and side-deck-design integrates into the roof, which has been shaped with such care, that the doorhandle became a sculptured reference to it.

 

location: Austria, Carinthia
category: residence, interior
client: private
status: completed
timeline: 2010–2013
floor space overall: 650m²
construction volume: 350m³
site area: 3.800m²
project manager: Maria Planegger Benedikt Frass
team: Marie-Theres Genser, Alex Haid
implementing companies: Werkraum Wien ZT GmbH (structural engineering), Roland Müller (building physics), StalzerLutz (landscape design)
photos: Brigida Gonzales, Phillip Kreidl, Christoph Theurer
 

 

A01 architects - Residence Poertschach__web02.png

 

 

A01 architects - Residence Poertschach__web03
A01 architects - Residence Poertschach__web04
A01 architects - Residence Poertschach__web04
A01 architects - Residence Poertschach_(c) Philipp Kreidl__web05.jpg
A01 architects - Residence Poertschach__web06.jpg
A01 architects - Residence Poertschach_(c) Philipp Kreidl__web07.jpg
A01 architects - Residence Poertschach__web08.jpg
A01 architects - Residence Poertschach__web09.JPG
A01 architects - Residence Poertschach__web10
A01 architects - Residence Poertschachl__web11.jpg